11 Replies Latest reply on Dec 5, 2018 8:14 AM by user_249199259

    snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!

    user_249199259

      I have been trying to get the snip.email to work with the Quicksilver board.  No matter what RECIPIENT I try, I get Sending email….FAILED!  I changed the sending email account to my personal account (that why the SMTP server for mail.hover.com) which was what was recommend when I looked on the community to see if I could find an answer and that didn’t help.  There is not much information to go by to debug what the issue is. It is when it tries to to the wiced_smtp_send

       

          WPRINT_APP_INFO(( "Sending email ... " ));

       

          if ( wiced_smtp_send( &account, &email ) == WICED_SUCCESS )

          {

              WPRINT_APP_INFO(( "success!\n" ));

          }

          else

          {

              WPRINT_APP_INFO(( "FAILED!\n" ));

          }

       

      Starting WICED vWiced_006.002.000.0072

      Platform Quicksilver_EVL initialised

      Started ThreadX v5.8

      Initialising NetX_Duo v5.10_sp3

      Creating Packet pools

      WLAN MAC Address : B8:D7:AF:28:8E:9E

      WLAN Firmware    : wl0: May 15 2018 19:39:17 version 7.15.168.114 (r689934) FWID 01-d6f88905

      WLAN CLM         : API: 12.2 Data: 9.10.74 Compiler: 1.31.3 ClmImport: 1.36.3 Creation: 2018-05-15 19:33:15

      Joining : MFR Arrow iPhone

      Successfully joined : MFR Arrow iPhone

      Obtaining IPv4 address via DHCP

      DHCP CLIENT hostname WICED IP

      IPv4 network ready IP: 172.20.10.3

      Setting IPv6 link-local address

      IPv6 network ready IP: FE80:0000:0000:0000:BAD7:AFFF:FE28:8E9E

      Fetching time from the SNTP server. Kindly wait... Current time is: 2018-12-01T00:04:09.747000Z

      Querying DNS server for mail.hover.com

      Successfully retrieved SMTP server IP : 216.40.42.134

      Sending email ... FAILED!

        • 1. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
          rroy

          Hi mroberts_arrow user_249199259

           

          You need to enable the access for less secure apps in your gmail settings as shown in the below picture.

          Then the sending email should not fail. I checked with WS 6.2 and it returned success for me

           

          Starting WICED vWiced_006.002.003.0001

          Platform CYW943907AEVAL1F initialised

          Started ThreadX v5.8

          WICED_core Initialized

          Initialising NetX_Duo v5.10_sp3

          Creating Packet pools

          WWD SoC.43909 interface initializing with US/0

          In mgt_wifi_on

          In wwd_management_wifi_platform_init

          wiced_wifi_up

          Checking MACRO

          WLAN MAC Address : A4:08:EA:D9:C1:76

          WLAN Firmware    : wl0: May 15 2018 19:39:17 version 7.15.168.114 (r689934) FWID 01-d6f88905

          WLAN CLM         : API: 12.2 Data: 9.10.74 Compiler: 1.31.3 ClmImport: 1.36.3 Creation: 2018-05-15 19:33:15

          MACRO not enabled

          Joining : FYI

          Successfully joined : FYI

          Obtaining IPv4 address via DHCP

          DHCP CLIENT hostname WICED IP

          IPv4 network ready IP: 192.168.43.253

          Setting IPv6 link-local address

          IPv6 network ready IP: FE80:0000:0000:0000:A608:EAFF:FED9:C176

          Fetching time from the SNTP server. Kindly wait... Current time is: 2018-12-04T06:41:44.752000Z

          Querying DNS server for smtp.gmail.com

          Successfully retrieved SMTP server IP : 74.125.24.108

          Sending email ... success!

          1 of 1 people found this helpful
          • 2. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
            axel.lin_1746341

            Raktim Roy wrote:

             

            Hi Mike,

             

            You need to enable the access for less secure apps in your gmail settings as shown in the below picture.

            But Mike is using mail.hover.com rather than gmail.

            • 3. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
              rroy

              Dear Axel,

               

              I don't think the problem is with the SMTP server being mail.hover,com instead of smtp.gmail.com. The IP address is being successfully retrieved as per his log for hover as well. I just ran a quick test with my gmail ID and the fail message with error code 4 (Assumption from my end)  can be done away with after allowing access in my gmail settings. I am pretty sure something like this will be available in the security settings for Hover mail client which Mike has to enable.

              1 of 1 people found this helpful
              • 4. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
                user_249199259

                I am not using gmail for either side and a colleague at Arrow in Denver had the same issue.   I will look to see if my Hover account has the allow less secure apps, but I don't think that this is the issue. 

                 

                I couldn't find where to allow less secure apps in my gmail account.  It keeps telling me that I need a G Suite account which I don't have. I just have a regular Gmail account.

                • 5. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
                  user_249199259

                  I just tried my Arrow Outlook365 email account and the sender and recipient.  Same error.  It gets through retrieving the smtp.outlook.com server IP and then gives me a FAILED! on send. I even tried turning the encryption off.

                   

                  #define RECIPIENT     "mfroberts@arrow.com"

                  #define EMAIL_SUBJECT "Hello World! from WICED"

                  #define EMAIL_CONTENT "Hi, my name is WICED. Use me to add Wi-Fi to your embedded device!\n"

                   

                      /* Setup email account */

                      account.email_address = "mroberts@arrow.com"; /* or use your email account    */

                      account.user_name = "Michael Roberts"; /* or use your username         */

                      account.password = "******************"; /* or use your password         */

                      account.smtp_server = "smtp.outlook.com"; /* or select your SMTP server   */

                      account.smtp_server_port  = 587; /* or select another port       */

                      account.smtp_encryption   = WICED_EMAIL_NO_ENCRYPTION/* or WICED_EMAIL_NO_ENCRYPTION */

                   

                   

                  Starting WICED vWiced_006.002.001.0002

                  Platform Quicksilver_EVL initialised

                  Started ThreadX v5.8

                  Initialising NetX_Duo v5.10_sp3

                  Creating Packet pools

                  WLAN MAC Address : B8:D7:AF:28:8E:9E

                  WLAN Firmware    : wl0: May 15 2018 19:39:17 version 7.15.168.114 (r689934) FWID 01-d6f88905

                  WLAN CLM         : API: 12.2 Data: 9.10.74 Compiler: 1.31.3 ClmImport: 1.36.3 Creation: 2018-05-15 19:33:15

                  Joining : Ursaminor1

                  Successfully joined : Ursaminor1

                  Obtaining IPv4 address via DHCP

                  DHCP CLIENT hostname WICED IP

                  IPv4 network ready IP: 192.168.1.138

                  Setting IPv6 link-local address

                  IPv6 network ready IP: FE80:0000:0000:0000:BAD7:AFFF:FE28:8E9E

                  Fetching time from the SNTP server. Kindly wait... Current time is: 2018-12-04T16:19:39.587000Z

                  Querying DNS server for smtp.outlook.com

                  Successfully retrieved SMTP server IP : 40.97.161.34

                  Sending email ... FAILED!

                  1 of 1 people found this helpful
                  • 6. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
                    user_249199259

                    There was a typo in my recipient email mfroberts@arrow.com which I changed to mroberts@arrow.com.  Same error.

                    • 7. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
                      user_249199259

                      I figured out how to do this but it didn't fix my email project. For my colleague in Denver, it did fix the problem for him. I am getting his email.c code to compare.

                      1 of 1 people found this helpful
                      • 8. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
                        rroy

                        Hi Mike,

                         

                        I also have a normal gmail account I think. I can see the less secure apps option by following this sequence: Account > Sign-in&Security >

                        Apps with account access and then look for Allow less secure apps, you should be able to get it. In case the issue is still persisting, the best way to go about this is by looking at the failure code or going into debug mode

                        You can just check the return as shown below to pinpoint the exact error. If it is error 4, that means it has something to do with the way the e-mail clients' settings

                        res = wiced_smtp_send( &account, &email );

                                WPRINT_APP_INFO(( "FAILED with %d!\n",res ));

                        • 9. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
                          axel.lin_1746341

                          Raktim Roy wrote:

                           

                          I checked with WS 6.2 and it returned success for me

                           

                          Starting WICED vWiced_006.002.003.0001

                          Is WICED 6.2.3.1 available now? Where to download it?

                          • 10. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
                            rroy

                            I am on a nightly build in my PC. I checked with the community release 006.002.001.0002 as well. Exact same output.

                            • 11. Re: snip.email in WICED Studio 6.2 --- always geting Sending email....FAILED!
                              user_249199259

                              I have it working.  It was the client account settings.  Thanks for the help.  I am going to try some things to see if I can get my hover mail account to work as well.

                              1 of 1 people found this helpful